Tagged Under:

Moa Moyang Kepada Burung Unta

By: BHT On: 8:22:00 PTG
  • Share It

  • Dikenali sebagai Moa, ia adalah sepuluh spesies (dalam enam generasi) burung yang tidak boleh terbang berpidah ke New Zealand. Dua spesies terbesar, Dinornis Robustus dan Novaezelandiae Dinornis, mencapai sekitar 3,7 m (12 kaki) di ketinggian dengan leher menegak, dan berat sekitar 230 kg (510 lb).




    Moa adalah dalam kumpulan Struthioniformes turutan (atau ratite). Kesepuluh spesies moa adalah burung bersayap saja, bahkan burung kurang sayap vertigial adalah saling berkaitan dengan yang lain. Mereka adalah herbivor yang mendominasi hutan di New Zealand, semak dan ekosistem subalpine selama ribuan tahun, dan sebelum sampai kedatangan Māori, ia hanya diburu oleh Haast Eagle. Semua jenis umumnya diyakini telah pupus pada 1500 M, terutama kerana perburuan oleh puak Māori.





    0 ulasan:

    Catat Ulasan