happyneedsleep

Sumber Berita luar, Gambar lawak, Gambar menarik, Gambar pelik, Games, Ganas, Gempa bumi, Info menarik, Jerung, Megalodon, Meme, Pelik , Video ganas, Video lawak

HashFlare

21 Mac 2011

Saintis Jepun Menciptakan Mesin Perakam Mimpi


Nampaknya seperti cerita sains fiction, tapi inilah yang telah terjadi: penyelidik di makmal sains Jepun telah mencipta sebuah perisian yang membolehkan mereka untuk mengenalpasti perkara-perkara oneiric gambar mental subjek 'dan mimpi.

Institusi ini disebut ATR, dan berpusat di Kyoto, Jepun. Teknologi ini lebih low-tech daripada yang anda akan berfikir: subjek ditempatkan di dalam mesin MRI dan korteks visual mereka diimbas sementara mereka melihat gambar kekal yang merupakan bentuk geometri sederhana dalam monokrom.

Sistem kemudian cuba untuk mengeluarkan semula apa subjek melihat.
Setakat ini, perisian rekreasi sistem walaupun untuk bentuk yang sederhana, ia adalah sangat kabur. Tapi gambaran boleh dikenalpasti.

Selain itu, ATR mengatakan mesin ini terhad untuk menyalinkan gambar yang belum ditunjukkan untuk subjek sebelumnya. Yang menyiratkan bahawa mesin MRI sebenarnya menyesuaikan pola kuasa pada korteks visual dengan penyimpanan bentuk pre-programmed... walaupun langkah seterusnya, kata mereka, adalah untuk mempunyai sistem mencipta gambar yang belum ditunjukkan kepada subjek sebelumnya.

Walaubagaimanapun, ia tetap benda yang mengagumkan, dan ia lebih dari mengingatkan semula serba sedikit dari cacatan Philip K. Dick. Dia akan melihat aspek-aspek meta lebih teknologi sekaligus: jika saintis menyempurnakan teknologi untuk merakam mimpi, seberapa cepat sebelum mereka menyempurnakan teknologi untuk program mereka secara terus ke dalam fikiran orang?.

Nanti lepas rakam bolehlah upload di Youtube, share dengan orang ramai ^ ^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan