happyneedsleep

Sumber Berita luar, Gambar lawak, Gambar menarik, Gambar pelik, Games, Ganas, Gempa bumi, Info menarik, Jerung, Megalodon, Meme, Pelik , Video ganas, Video lawak

HashFlare

5 September 2011

Mahluk Lagenda Melayu: A Bao A Qu


Menurut Wikipiedia.org  ini adalah mahluk mistik atau lagenda daripada Tanah Melayu. Tetapi inilah kali pertama lord dengar tentang mahluk ini, jadi adakah kisah mahluk mistik ini betul-betul berasal dari Tanah Melayu? Cuba anda hayati keterangan yang diambil dari Wikipedia.org.Á Bao A Qu adalah legenda Melayu yang diterangkan dalam Buku Imaginary Beings (1967) oleh Jorge Luis Borges. Borges mendakwa bahawa dia telah menemui legenda di dalam buku Malay Witchcraft (1937), oleh C.C Iturvuru.


Á Bao A Qu tinggal di Menara Kemenangan ataupun Tower of Victory dalam Chitor. The Tower of Victory yang terdiri daripada banyak tangga yang semakin meningkat, dari atas di mana seseorang dapat melihat pemandangan paling indah di dunia. Á Bao A Qu menunggu langkah yang pertama bagi seorang lelaki yang berani untuk cuba mendaki menara itu. Ketika waktu biasa, mahluk itu tidur sehingga ada seseorang yang datang untuk menaiki menara tersebut. Kemudian, apabila seorang lelaki bermula mendaki, makhluk itu bangun dan mengikuti rapat di belakang. Jika semakin jauh seseorang itu pergi maka ia mula menjadi lebih jelas dan lebih berwarna-warni.


Ia mengeluarkan cahaya biru yang semakin menerang. Apabila pendaki naik sehingga pertengahan menara itu, sesungut Á Bao A Qu menjadi kelihatan. Tetapi ia hanya mencapai kesempurnaan apabila pendaki sampai ke atas, dan mencapai Nirvana. Tetapi hampir kesemua pendaki tidak boleh sampai ke atas kerana mereka tidak sempurna. Apabila Á Bao A Qu menyedari ini, ia tergantung kembali, kehilangan warna dan penglihatan, dan turun kembali turun mengikut tangga menara sehingga ia sampai ke bawah, sekali lagi ia kehilangan warna dan kembali tidur. Dalam ketika proses ia kehilangan warna A Bao A Qu menangis perlahan-lahan, begitu lembut bahawa ia kedengaran sama seperti sutera yang dicarik. Makhluk ini tidak mempunyai mata, tetapi dapat melihat melalui seluruh tubuh. Apabila disentuh, ia akan berasa seperti bulu halus pada kulit buah pic. Dikatakan hanya sekali dalam seumur hidup Á Bao A Qu dapat mencapai destinasinya di bahagian atas Menara Kemenangan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan